Гръцка баница /Тиропита/


Днес ви предлагам да приготвите тази разкошна гръцка баница, наречена Тиро́пита. Прави се със сос Бешамел и става с хрупкава коричка и сочна плънка. Непременно я опитайте!

Начин на приготвяне:

1 пакет кори за баница /500 г/
500 г краве сирене
50-60 г краве масло
олио /зехтин/ за поливане

За соса:


500-600 мл прясно мляко
40 г краве масло
2 яйца
2-3 с.л. олио
4 пълни с.л. брашно
черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:

Пригответе соса. В тенджера налейте олио и сложете маслото. Запържете на слаб огън, като разбърквате непрекъснато, за да не загори. Сложете и брашното, разбъркайте енергично и оттеглете от огъня. Постепенно и без да спирате да бъркате, налейте затопленото прясно мляко. Върнете на котлона и бъркайте с дървена лъжица, докато сместа заври. В тенджерата счупете яйцата. Разбъркайте, докато се разтворят и оттеглете от котлона. Вътре натрошете сиренето, поръсете с черен пипер на вкус. По желание може да сложите и пресен джоджен.

Намажете тава за печене с олио. Сложете 1 лист от корите за баница, поръсете с 1-2 ч.л. олио /зехтин/. Редувайте, докато изразходите половината кори за баница. Важно е листите да излизат от съда за печене. Ако сте избрали кръгла тава, редете листите на кръст. Ако разполагате с правоъгълна тава, то слагайте на ред по два листа, като само леко ги припокривате през средата. 

Когато сте сложили половината листа, излейте плънката - соса и натрошеното сирене. 

Продължете да редувате лист и олио до изчерпване на продуктите. Отгоре разпределете останалото разтопено масло, като е важно ръбчетата да не останат сухи. Завийте стърчащите кори като ги усуквате постепенно, в противен случай по време на печенето плънката ще се разтече.

Нарежете баницата на квадратни парчета и леко я напръскайте с вода. 

Печете на вентилатор в предварително загрята на 170-180 градуса фурна в продължение на 50 минути. Поднесете баницата още докато е гореща.





Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+Instagram или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога! 





Ако все още не сте опитали тази рецепта, но бързо поправете тази грешка. Тя е за всички почитатели за баницата и крем карамела - Карамелена баница с юфка.














2 коментара

  1. jana,v plqnkata si propusnala pri opisanieto brashnoto.znachi-maslo s malko olio posle brashnoto leko go zapqrgvash,otnemash ot ogania i po malko pribavia toploto mliako sol piper i iaicata i nakraia sireneto.pozdravi ot elada i men IOULIA XXX

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оооо, благодаря за корекцията, Юле! Целувки от нас!

      Изтриване