Semlor (Шведски кифлички с бадемов крем)



Кифлички с аромат на кардамон, пълни с бадемова паста и богато гарнирани със сметана - това е един от най-типичните и любими десерти в Швеция. По традиция тези кифлички се консумират всеки вторник между Сирни Заговезни и Великден. 


През 2001-ва година в Linköping е направена най-голямата Semla, тежаща 160 кг. Моите кифлички са правени през 2017-та, тежат по-малко от 100 г и са прекрасни! Горещо ви ги препоръчвам!


Необходимите продукти


За тестото

100 г краве масло
240 мл прясно мляко
2 ч.л. суха мая
1 яйце
50 г кафява захар
500 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
2 ч.л. кардамон

1 яйце за намазване

За пълнежа

300 г бланширани бадеми
50 г кафява захар
120-240 мл прясно мляко

За крема

120-240 мл сладкарска сметана
пудра захар на вкус


Начин на приготвяне


Първо бланширайте бадемите. Загрейте вода в малка тенджерка. Поставете вътре бадемите и ги оставете да врат за 1-2 минути. Извадете ги, прецедете и обелете с помощта на кърпа или с ръце. Разстелете ги върху кърпа или кухненска ролка, за да изсъхнат добре.




В тенджера разтопене маслото. Добавете млякото и загрейте сместа. В малка купичка разтворете маята с 2-3 с.л. от топлата смес. Оставете да шупне за 10-ина минути.

В по-голяма купа смесете яйцето със захарта. Разбъркайте с миксер и добавете топлата смес. Разбъркайте, прехвърлете и шупналата мая. 

В отделна купа смесете много добре брашното, бакпулвера, солта и кардамона. 

Прехвърлете към останалите продукти и замесете меко и еластично тесто. Покрийте с кърпа и оставете да втаса за 45 минути до 1 час.



Нарежете тесто на 4 части, всяка от тях разделете на парчета, тежащи около 50 г. На мен ми излязоха 16 парчета.



Оформете ги на топчета и ги сложете в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние 5 см едно от друго. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да починат за 35-45 минути.

Намажете топчетата с разбито яйце и ги поставете в предварително загрята фурна. 



Печете на 220 градуса в продължение на 8-9 минути или докато кифличките леко покафенеят. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да се охладят.


В блендер пасирайте бадемите със захарта, докато сместа може да се оформи с ръце.


Изрежете капачета и издълбайте с помощта на лъжица сърцевината на кифличките на приблизителна дълбочина 0,5 см.



Прехвърлете сместа към бадемите. Налейте малко мляко и разбъркайте много добре. 




Сложете толкова мляко, че да се получи плътна и еднородна консистенция.


Поставете от сместа във всяка издълбана кифличка. Покрийте с разбита с пудра захар сметана.


Затворете с капачетата и поръсете с пудра захар.






Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+Instagram или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога! 






Ето още една шведска рецепта - Шведски канелени кифлички (Kanelbullar)
Толкова дълго слушах възхвали за тези шведски канелени кифлички, че накрая реших да ги направя. Категорично мога да заявя, че хвалбите не са били преувеличени. Kanelbullar са меки кифлички с аромат на канела и кардамон! Наистина прекрасни!


Шведски канелени кифлички (Kanelbullar)



Няма коментари